Kelantan Delight martabatkan masakan melayu
Sejarah
Berbekalkan semangat dan sejumlah simpanan peribadinya RM350,000, Pengarah Urusan Kelantan Delight, Juhaidi Yean Abdullah berjaya menubuhkan satu-satunya perusahaan makanan eksotik Melayu sebaris dengan restoran asing di Suria KLCC awal April 1997.
Restoran yang menjual masakan Kelantan itu pada awalnya terletak di medan selera aras dua, Suria KLCC hanya menumpukan empat menu utama, seperti nasi kerabu, nasi dagang, laksam dan ayam percik.
Menurut Juhaidi, sepanjang lapan bulan pertama, sambutan begitu menghampakan.
Menyingkap tentang penglibatannya dalam pasaran masakan Melayu, Junaidi berkata, semuanya bermula apabila beliau menyimpan hasrat ingin menubuhkan sebuah restoran bertaraf lima ke enam bintang setaraf dengan restoran terkemuka yang lain.
“Berdasarkan pemerhatian saya, terlalu kurang, malah jarang sekali kita melihat sebuah restoran Melayu di tengah kota yang bukan sahaja setanding dengan restoran besar, malah konsep, reka bentuk serta suasana yang menarik dan eksklusif seolah-olah sedang menikmati sajian di hotel-hotel terkemuka,” katanya.
Restoran itu kemudiannya, terpilih sebagai Restoran Melayu Halal terbaik 2005 hingga 2006 oleh Halal Journal.
“Saya akan pastikan pelanggan yang datang mendapat layanan sempurna bukan sahaja masakan dan perkhidmatan tetapi kualiti makanan panas sepanjang masa,”katanya lagi.
Restoran yang menjual masakan Kelantan itu pada awalnya terletak di medan selera aras dua, Suria KLCC hanya menumpukan empat menu utama, seperti nasi kerabu, nasi dagang, laksam dan ayam percik.
Menurut Juhaidi, sepanjang lapan bulan pertama, sambutan begitu menghampakan.
Menyingkap tentang penglibatannya dalam pasaran masakan Melayu, Junaidi berkata, semuanya bermula apabila beliau menyimpan hasrat ingin menubuhkan sebuah restoran bertaraf lima ke enam bintang setaraf dengan restoran terkemuka yang lain.
“Berdasarkan pemerhatian saya, terlalu kurang, malah jarang sekali kita melihat sebuah restoran Melayu di tengah kota yang bukan sahaja setanding dengan restoran besar, malah konsep, reka bentuk serta suasana yang menarik dan eksklusif seolah-olah sedang menikmati sajian di hotel-hotel terkemuka,” katanya.
Restoran itu kemudiannya, terpilih sebagai Restoran Melayu Halal terbaik 2005 hingga 2006 oleh Halal Journal.
“Saya akan pastikan pelanggan yang datang mendapat layanan sempurna bukan sahaja masakan dan perkhidmatan tetapi kualiti makanan panas sepanjang masa,”katanya lagi.
ERM MACAM NEYH PLAK, HABIS 2 MACAM MANE NA MAJU
ReplyDeleteerm betol2 habis 2 macam mane orang melayu na maju? Emy(axdi)
ReplyDeleteAssalamualaikum...........pn salwani....can u email me syikin.muhammad@gmail.com
ReplyDelete